Несравнимата красота на островите Медас

Намирането  на нова и интересна дестинация за гмуркане не е чак толкова трудно, просто трябва да обърнем поглед към богатата на подводни чудеса родина на дайвинга – Европа. С безброй места за гмуркане и люлка на съвременния спорт „скуба дайвинг”, Европа предлага превъзходни места за гмуркане и много надводни атракции и може да задоволи дори и най-претенциозния вкус. На картата на „стария” континент ще откриете два испански архипелага – Медас и Канарските острови както богатите на потънали обекти Тоскански острови (Италия), и разнообразния Малтийски архипелаг състоящ се от Малта, Гозо и Комино. Тези места са визитната картичка на това, което Европа може да предложи. Това би трябвало да е достатъчно, за да изостри апетита ви и да постави Европа в списъка ви със забележителни дестинации за гмуркане.

Островите Медас, Испания

Medas IslandsРай за морските обитатели, седемте острова на архипелага Медас(или Медес от Каталонски език) са като оазис в средата на безплодна пустиня. От обявяването му за защитен морски резерват през 1983 г., популацията на рибите се е увеличила лавинообразно. Стада от Хромис (chromis), Антиас(anthias), баракуди и ципура често се срещат на повечето места за гмуркане. Дайвърите ежедневно се натъкват на октоподи и скорпени, но основната притегателна сила за водолазите е местната популация от групери, някои от които надвишават 1,5м дължина.

AntiasChromis

Повечето от тях са свикнали с обективите на камерите и с радост ще позират за снимки, ако се приближите достатъчно бавно и внимателно. Ако сред вас има такива, които не могат да се гмуркат без своята фото или видео камера, островите Медас определено са вашето място за гмуркане.Grouper1 Видимостта около 18 метра е допълнителен бонус, тъй както и варовиковата структура на островите със система от тунели и пещери, наподобяваща пчелна пита. Най-хубавото е, че броят на водолазите допускани да се гмуркат в рамките на един ден е строго ограничен и има само една шепа официални места за швартоване. Това способства да се запази непокътната природа на тези малки острови. Обезателно трябва да посетите местата за гмуркане Педра де Дю, Карал Бернат, Долфи Сюд, Ла Вака и Фаранелите. Островите Медас са се разпръснали на територия от една морска миля близо до бреговете на тихия туристически район Ле Стартит в Коста Брава. Сезонът за гмуркане продължава от април до октомври и съвпада с хубаво време в региона. С отличната си инфраструктура, това е идеалното място за дайв ваканция, тъй като ви дава достъп до широк асортимент от туристически възможности, включително градовете Барселона и Жирона, както и близките Балеарски острови – Майорка, Менорка и Ибиса а ако сте любители на по дългите пътувания с автомобил можете да пресечете границата с Франция и да разгледате Тулуза и Монпелие. НАЙ-ДОБРО ВРЕМЕ ДА СЕ ПОСЕТИ: От Април до Октомври. КАКЪВ КОСТЮМ ДА ВЗЕМА: 5мм ако сте издържливи или 7мм за по-добра термозащита. МЕСТНА ВАЛУТА: Евро. КЛИМАТ: Температура на въздуха 24-32 градуса, на водата 18-21 градуса. СРЕДНА ВИДИМОСТ: 17-20метра. ПЪТЕВОДИТЕЛИ И РЪКОВОДСТВА: www.spainforvisitors.com

Следва продължение …

ScubaBG Team

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s